logoplaatje

Palliatievezorg.nl Actueel

Agenda opgeven

Heeft u een evenement of gebeurtenis die vermeld zou moeten worden in deze agenda? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@palliatievezorg.nl.
plaatje: bullet3 oktober 2017
Omgaan met Sterven
Op dinsdag 3 oktober start de 9 maanden durende opleiding tot stervensbegeleider van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. In deze intensive wordt u voorbereid op de begeleiding van stervenden vanuit de visie dat uzelf uw eigen instrument bent. Verbinding met en verdieping in het eigen proces zijn daarbij uitgangspunt. Onze opleiding tot stervensbegeleider rust op twee pijlers, t.w. begrip en bewustzijn.
Website: www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl
plaatje: bullet6 oktober 2017
Derde Nationale Congres Hospicezorg
Op 6 oktober wordt voor de derde keer het Nationaal Congres Hospicezorg georganiseerd. Het programma is nog niet bekend, maar zal snel volgen.
Website: www.congressenmetzorg.nl
plaatje: bullet8 oktober 2017
Zorg- en afscheidsevent NIjmegen
De onwetendheid over wat moet, mag en kan rond een overlijden is bij veel mensen nog groot. Daarom organiseert Afscheidswijzer het Zorg- en afscheidsevent, op 8 oktober in Nijmegen. Door een gevarieerd aanbod van bedrijven en dienstverleners, interactieve workshops, discussiepodia en lezingen worden bezoekers compleet geÔnformeerd over alle opties in hun regio, zowel op het gebied van (palliatieve) zorg als uitvaarten.
Website: afscheidswijzer.nl/afscheidswijzer/zorg-en-afscheidsevent
plaatje: bullet11 oktober 2017
Voorbij machteloosheid
Op 11 oktober houdt Hospice Issoria in Leiden het symposium Voorbij machteloosheid. Aan de hand van sprekende casuÔstiek zal men ervaringen uit de dagelijkse praktijk delen, waarin machteloosheid een rol speelde. Zodoende krijgen bezoekers inzicht in de vele aspecten van machteloosheid.

Prof. dr. Anne Goossensen van de Universiteit voor Humanistiek) houdt een inleiding over (de essentie van) machteloosheid. Hoe komt machteloosheid tot uitdrukking? Hoe is er op te reflecteren? Wanneer belemmert dit het geven van goede zorg? En wat betekent dat?

Andrť Heuvelman, inspirator en trompettist bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft op geheel eigen wijze het thema machteloosheid een podium.
Email: info@hospiceissoria.nl
Website: www.hospiceissoria.nl
plaatje: bullet11 oktober 2017
Lezing Manu Keirse
Woensdag 11 oktober om half acht houdt prof.dr. Manu Keirse de lezing 'Helpen bij verlies en verdriet' in de Albert Schweitzerzaal van het ZGT.

Professor Keirse luisterde meer dan 40 jaar naar mensen in verdriet en reikt vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn.
Website: www.netwerkpalliatievezorg.nl/twente
plaatje: bullet18 oktober 2017
Palliatieve zorg buiten het ziekenhuis
Wil je op de hoogte zijn van de laatste actuele ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg? Hoe je volgens de laatste stand van zaken methodisch kan werken en hoe je pompen voor subcutane toediening van medicijnen inzet? En heb je behoefte aan kennisoverdracht en scholing hierover? Volg dan de bijscholing 'Palliatieve zorg buiten het ziekenhuis'. Deze wordt op 18 oktober gegeven. De training wordt verzorgd door Desiree Helmond.
Website: www.zorgscholing.nl/cursus/palliatieve-zorg-buiten-het-ziekenhuis-6-accreditatiepunten
plaatje: bullet19 oktober 2017
7th Amsterdam Symposium on Palliative Care
Op 19 oktober wordt in Amsterdam het 7th Amsterdam Symposium on Palliative Care gehouden. Prof. dr. Ezekiel Emanuel, oncoloog en ethicus, is ťťn van de gastsprekers, naast onder meer Dick Willems en Gerrit van der Wal.
Website: www.vumc.nl/afdelingen/epz/8889676/20824287/
plaatje: bullet20 november 2017
Palliatieve zorg en rouwbegeleiding bij dementie
Goede palliatieve zorg en rouwbegeleiding bij cliŽnten met dementie of een verstandelijke beperking vraagt net wat meer van de zorgverlener dan palliatieve zorg in het algemeen. In beide gevallen heb je te maken met mensen met een uitingsbeperking. Als een zorgverlener uitgaat van de algemene richtlijnen palliatieve zorg, wordt de cliŽnt met dementie of een verstandelijke beperking tekort gedaan.

Tijdens de cursus Palliatieve zorg en rouwbegeleiding bij dementie, die op 20 november wordt gegeven, wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Wat maakt palliatieve zorg bij mensen met een dementie of een verstandelijke beperking zo bijzonder?
- PDL (passiviteiten van het dagelijks leven)
- Specifieke aspecten van rouw bij mensen met dementie en hun naasten
- Pijn observatieschalen
- Begeleiden vanuit de presentie-filosofie

Deze cursus is bedoeld voor een ieder die te maken heeft met personen met dementie of een verstandelijke beperking: voor beroepskrachten in de zorgsector, maar ook voor vrijwilligers in de palliatieve sector.

Website: www.zorgscholing.nl/cursus/palliatieve-zorg-en-rouwbegeleiding-bij-dementie-6-accreditatiepunten
plaatje: bullet30 november 2017 - 1 december 2017
Wetenschapscongres
Op 30 november en 1 december vinden de tweejaarlijkse Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg plaats. Organisatoren zijn onder meer de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en acht expertisecentra palliatieve zorg in Nederland.
Website: evenementen.palliactief.nl/